perjantai 1. helmikuuta 2013

Vuodenvaihteen valitut palat

 



Haaste, johon tartuin

Tammikuussa 2013 jatkoin itsekseni aloittamaani kotimaisten kirjojen lukemista kirjautumalla Facebookin haasteeseen "Koen 13 uutta kotimaista kirjailijaa vuonna 2013". Pääsin uudessa haasteessa hyvään alkuun, sillä ehdin lukea jo seitsemän itselleni uuden kirjailijan teoksia: Leena Krohnia, Antti Tuuria, Aili Somersaloa, Heidi Köngästä, Jenni Linturia, Tommia Melenderiä ja Arne Nevanlinnaa

Tammikuun vaikuttavimmat kirjat

Aivan ykköseksi lukemistani teoksista nousee Heidi Köngaksen Dora, Dora, jolle toivoisin paljon, paljon lukijoita. Aki Ollikaisen Nälkävuoden ja Leena Landerin Liekin lapset luin jo viime vuoden puolella, vaikka bloggasin ne vasta tammikuussa. Vuodenvaihteen vaikuttavimpien listalle ne kiilaavat ilman muuta.

Tammikuun parhaat lastenkirjat

Lastenkirjoista parhaiksi osoittautuivat uudet tuttavuudet eli Leena Krohnin Kotini on Riioraa ja Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut. Kuvakirjoista haluaisin nostaa esiin Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen Mennään jo kotiin -kirjan, joka oli kotoisassa tunnelmassaan viehättävä.

Lukupiirit pyörivät

Ystävien lukupiiri kokoontui keskustelemaan Matias Riikosen Nelisiipisestä lokista (mutta Riikosta en voi laskea uuteen haasteeseen, koska luin kirjan jo viime vuonna). Lukupiirin kokous oli tammikuun huippukohtia. Uudeksi lukupiirikirjaksi valittiin Mikko-Pekka Heikkisen Terveiset Kutturasta.

Skottiteema-lukupiiriin luin Denise Minan dekkarin Veripelto, joka oli myös ainoa käännöskirja ja dekkari, jonka tammikuussa luin. Dekkariksi se olikin varsin pätevä, ja sijoittui eksoottisesti 1980-luvun Glasgow'hun.

Työpaikan lukupiiriin en päässyt. Siellä käsiteltiin Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -kirjaa, jonka olen lukenut jo viime syksynä ja uudeksi kirjaksi valittiin Finlandia-voittaja, Ulla-Leena Lundbergin Jää, jonka jo olen lukenut senkin.

Vuodenvaihteen tunnelmat ja uudet suunnitelmat

Joulu-tammikuun parhaisiin lukukokemuksiini liittyivät jollakin tavoin lumi ja jää. Kirjat tuntuivat hyvin suomalaisilta ja jäivät hyvin mieleen tähän vuodenaikaan - lunta ja jäätähän on riittänyt myös ulkona. Kotimainen kirjallisuus on ollut suuri ilonaiheeni, sillä vuosi 2012 oli selvästi hyvä kirjavuosi ja lisäksi uusi lukuhaaste on pitänyt mielen vireänä ja paikannut aukkoja sivistyksessäni.

Nyt helmikuussa luulen lukemistahtini romahtavan, sillä perheeseemme on syntymässä vauva. Ehkä tämän kuun suunnitelmaksi riittää, että saisin edes jotain luettua jossain välissä. Runebergin päivänä pitää varmaan lukea lapsille Mauri Kunnaksen Koiramäen Martta ja Ruuneperi -kirjaa ja edes jokunen runo itse kansallisrunoilijalta - ja tietysti leipoa runebergintorttuja. Mutta siinäpä suurimmat kirjalliset suunnitelmat tälle kuulle.

Hyvää helmikuuta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!